top of page

Місячник STEM освіти



В СЗОШ №5 ім. Л.І. Бугаєвської останній місяць навчання - це місячник STEM освіти. Саме в цей період відбувається узагальнення вивченого навчального матеріалу, коли елементи різних наук можна скласти в єдину картину світу і показати його практичне застосування.

В рамках місячника Калашник Валерій Вікторович провів урок біології у 8 - А класі, тема якого "Організм людини – досконалість чи спроба вдосконалити рибу?"

Урок складався із двох етапів. На першому – учні, користуючись базовими знаннями шкільного курсу біології людини, доводили складність та довершеність організму людини (що працює як технічний винахід) у порівнянні із іншими видами організмів: наявність чотирикамерного серця, що працює як гідравлічний насос; аеробне дихання, що подібне до згорання палива у двигуні внутрішнього згорання; еритроцити, значно досконаліші ніж у риб чи земноводних… На другому етапі учні все ж таки знайшли і недоліки людського організму: перетин дихального і травного шляхів, наявність сліпої плями на сітківці ока, нелогічно довгий і звивистий шлях гортанного зворотного нерву тощо.

По завершення заняття кожен учень виконав творче завдання «Скласти міні-твір роздум на тему «Організм людини – досконалість, чи спроба вдосконалити рибу?», сформулював своє відношення до питання!

Зробили висновок: нам, представникам виду Людина розумна, необхідно усвідомити себе одним із етапів складного процесу, в якому людина, при всіх її досконалостях, не є вінцем творіння; в якому людина - це проста спроба (тривалістю у мільйони років) риби вийти з води і походити на задніх плавцях. А виходячи з цього – навчитися цінувати і берегти своє тендітне тіло, а заодно і інших учасників еволюційного процесу, незалежно від виду, статі та розмірів: від маленького метелика – до гігантських китів, слонів чи носорогів.

За результатами заняття та матеріалами, що були використані при підготовці, був створений збірник «Ефективна біологія», де кожна сторінка висвітлює процеси організму людини, що мають свої аналоги у технічних пристроях.

71 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Вітаємо

bottom of page