top of page

Алгоритм дій під час сигналу "Повітряна тривога"

Як діяти учасникам освітнього процесу під час оголошення сигналу "Повітряна тривога"

Алгоритм дій під час сигналу "Повітряна тривога"

Додаток до наказу
від 09.04.2024 року № 73-О

Витяг з ІНСТРУКЦІЇ З ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ №2
АЛГОРИТМ ДІЙ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ
НА ВИПАДОК СИГНАЛУ «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА»,
ЗАГРОЗИ ВИНИКНЕННЯ АБО ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ ВОЄННОГО ХАРАКТЕРУ АБО ТЕРОРИСТИЧНОГО АКТУ

2. Алгоритм дій учасників освітнього процесу
СЗОШ І-ІІІ ступенів №5 ім.Л.І. Бугаєвської
під час сигналу «Повітряна тривога!»

При оголошенні сигналу «Повітряна тривога!»
перед початком освітнього процесу
1. Працівники СЗОШ І-ІІІ ступенів №5 ім. Л.І. Бугаєвської, учні, які під час оголошення сигналу «Повітряна тривога!» перебувають вдома або в дорозі до закладу освіти, мають терміново прослідувати до найближчого укриття.
2. Якщо оголошено сигнал «Повітряна тривога!» станом на 07.45, то освітній процес для учнів відновлюється в очному режимі через 20-25 хв. після надходження сигналу «Відбій повітряної тривоги!». Рішення щодо організації освітнього процесу приймає адміністрація СЗОШ І-ІІІ ступенів №5 ім. Л.І. Бугаєвської, про що інформує працівників, здобувачів освіти, батьків.
3. У разі оголошення сигналу «Повітряна тривога!» під час руху здобувачів освіти до школи, учні разом із вчителями та працівниками СЗОШ І-ІІІ ступенів №5 ім. Л.І. Бугаєвської терміново переходять в укриття закладу освіти.
4. Батьки або супроводжуючі особи можуть скористатись іншим найближчим укриттям, якщо в укритті закладу освіти відсутні вільні місця (наявні лише для учнів та вчителів, обслуговуючого персоналу).
Порядок дій при отриманні сигналу «Повітряна тривога!»
або інших відповідних сигналів оповіщення під час уроків
1. У випадку надходження сигналу «Повітряна тривога!» відповідальна особа вмикає наявну систему оповіщення закладу освіти (довгий дзвінок тривалістю 10-15 секунд).
2. Черговий адміністратор допомагає в організації та регулюванні швидкого руху учнів від навчальних кабінетів/спортивної зали/стадіону до укриття.
3. Вчитель, який проводить урок, миттєво припиняє навчальне заняття та повідомляє учням про необхідність прямувати до укриття. Учні одягаються та беруть свої особисті речі. Вчитель організовує рух учнів двома колонами для швидкого виходу з кабінету, бере із собою список учнів цього класу, свої особисті речі, вимикає світло, очолює групу учнів і визначеним маршрутом рухається разом із ними в укриття.
4. В укритті вчителі та відповідальні особи, черговий адміністратор, асистенти вчителів, соціальний педагог, практичний психолог допомагають учасникам освітнього процесу швидко та спокійно зайняти спеціально відведені місця для кожного класу.
5. Після того, як усі учні займають свої місця в укритті, вчитель, який проводив урок, перевіряє наявність учнів за списком та доповідає заступнику директора або черговому адміністратору, скільки учнів перебуває разом із ним, а скільки відсутніх.
6. Вчителі-предметники залишаються з класами в укритті згідно розкладу уроків до отримання сигналу «Відбій повітряної тривоги!» або іншого відповідного сигналу оповіщення та організовують повернення учнів до навчальних занять/запланованих заходів. У разі закінчення навчальних занять, учні перебувають в укритті зі своїм класним керівником.
7. Медична сестра та шкільний лікар знаходяться у відведеному для них місці в укритті для швидкого надання медичної допомоги.
8. Під час перебування в укритті вчителі та відповідальні особи здійснюють необхідну підтримку, заходи для комфортного та спокійного перебування там здобувачів освіти.
9. Незалежно від того, завершилися заняття чи ні, всі учні залишаються в укритті до отримання сигналу «Відбій повітряної тривоги!» або іншого відповідного сигналу оповіщення.
10. До завершення повітряної тривоги заради дотримання безпеки всіх учасників освітнього процесу педагог не має права відпускати додому на прохання батьків (або осіб, що їх замінюють).
У разі наполегливої вимоги батьків (або осіб, що їх замінюють) педагог може відпустити дитину під особисту відповідальність батька або матері (або осіб, що їх замінюють) не раніше, ніж за 15 хв. до закінчення 5-го уроку або останнього за розкладом. Для цього батькам необхідно написати власноруч заяву встановленого зразка (додається) та пред’явити документ, який посвідчує особу.
Порядок дій при отриманні сигналу «Повітряна тривога!» або інших відповідних сигналів оповіщення під час перерви
1. У випадку, коли сигнал «Повітряна тривога!» або інший відповідний сигнал оповіщення пролунав під час перерви, учні мають негайно самостійно пройти в укриття.
2. Вчителі негайно проходять в укриття зі списком класу, в якому має бути наступний урок згідно розкладу, відмітити відсутніх і діяти за п.6 Порядку дій під час уроку. Інформацію про відсутніх учнів надають класному керівнику.

Рекомендації для батьків здобувачів освіти
Батьки не можуть забрати дитину з укриття під час сигналу «Повітряна тривога!» або іншого відповідного сигналу оповіщення, а педагог, відповідно, не має права відпустити дитину з укриття навіть на прохання батьків. До завершення повітряної тривоги дитина повинна залишатися в укритті, щоб батьки не наражали на небезпеку дитину і себе особисто.

Пунктом 15 Порядку заповнення та перебування в спорудах фонду захисних споруд цивільного захисту (Витяг із Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджений наказом МВС від 09.07.2018 № 579) визначено, що «Вихід із споруди здійснюється в разі надходження інформації про відсутність небезпеки (після уточнення обстановки в районі споруди), а також у випадках вимушеної евакуації в порядку, встановленому командиром (відповідальною особою)».


Зразок заяви

Директору
СЗОШ І-ІІІ ступенів №5
ім. Л.І. Бугаєвської
Аллі ТУЗІКОВІЙ
__________________________
__________________________
__________________________
(прізвище, ім’я, по батькові батька чи матері, моб. телефон)

ЗАЯВА

Я ____________________________________________________________,
(прізвище, ім’я, по батькові батька чи матері)

мати (батько) __________________________, учениці/учня ____________ класу
(прізвище, ім’я доньки чи сина)

забираю під час сигналу «Повітряна тривога» свою доньку (сина) о ________ .
(час)
Відповідальність за збереження життя і здоров'я дитини покладаю на себе.





(дата) (підпис)

bottom of page