top of page

Problem solving



Другий рік поспіль наша школа бере участь у заходах «Інженерного тижня», який проводить МОН спільно з ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» та ГО «Про.Про.Лаб» у межах меморандуму за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», Українського культурного фонду та Manoff Foundation.

Офіційно він стартував 25.01.21 і тривав до 15.02.21. Але після 15.02 можливість створити та дослідити проєкт ще є, двері СТЕМ-лабораторії завжди відкриті.

До заходів долучилися учні різного віку: від початківців до старшокласників.

Цей тиждень не ставить собі за мету глибоке занурення учнів в конкретну тему з фізики. Натомість учні побачили, як багато проблем потребують участі інженерів в їх вирішенні. Звичайно, один лише «Інженерний тиждень» не зробить із дітей дослідників, але, сподіваюсь, що він підштовхне їх до пошуку нової інформації, шляхів вирішення глобальних та локальних проблем, можливостей, які допоможуть розвинути свої здібності.

Цікавість – це те, що хочеться в одних учнів пробудити, а іншим допомогти хоч трохи її задовольнити. Вибір теми проєкту, її реалізація допоможе деяким учням у важливому виборі свого майбутнього - у виборі професії.

Організатори «Інженерного тижня» запропонували учням свої проєкти виготовлення різних пристроїв із недорогих матеріалів або із вторинної сировини: пластикові пляшки, паперові горнятка, картон, серветки, повітряні кульки тощо. У проєкті наведена інструкція по виготовленню конкретного пристрою, пояснений принцип дії. Серед розроблених завдань немає жодного, з яким не могли б впоратися дівчата. Тому гендерна рівність під час виконання завдань повністю дотримана. В цьому році організатори запропонували свої завдання також дітям із обмеженими можливостями, тому учень 7-Б класу Хухро Іван також зміг стати активних учасником дійства.

Але учні могли придумувати свої проєкти або конструювати пристрої, фантазуючи самі. Так у нас з’явилися різні конфігурації фонтанів Герона, яскраві вітряки, гелікоптери, аквалангісти, гламурні насоси для повітряних кульок, іграшка круть-верть, дистилятори, нова гра «Футбол».

Цей рік приніс нам всім багато проблем, пов’язаних із COVID-19. Тому актуальними були такі проєкти, як виготовлення масок, створення санітайзерів для рук.

Учні досліджували історію відкриттів, щоб спростувати досить розповсюджену думку про те, що все просте вже винайшли і попереду лише надскладні відкриття. Діти побачили, як винаходи впливають на наш спосіб життя, а ще переконалися , що винахід - це не завжди створення чогось абсолютно нового, іноді він народжується з уваги до деталей. Спостереження є однією з тих навичок, яку варто в собі розвивати в будь-якому разі, а особливо, якщо плануєш стати інженером. Учні мали можливість приміряти на себе ролі проєктувальників, дизайнерів, істориків, дослідників тощо.

За словами організаторів: «Винахід дитини може й не змінити світ, але він точно змінить її життя!» Варто не втрачати цей шанс, сміливо братися за будь-які дослідження.

Зельова Алла Іванівна, керівник шкільного методичного об’єднання вчителів математики, фізики, інформатики

88 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page