top of page

Арт-проєкт «Ярмарка емоцій»

Проєкт учнівської ради СЗОШ І-ІІІ ступенів №5 ім.Л.І.Бугаєвської



Наша школа – школа з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу. Високий статус освітнього закладу в місті та області – це результат щоденної кропіткої праці в освітньому напрямку. Навчання стоїть у нашому закладі на першому місці. Звісно, у нас працює достатня кількість гуртків: вокальні, хореографічні, театральний, спортивні, живопису, але всім цим діти займаються у вільний від навчання час. Навіть, підготовки до різноманітних мистецьких конкурсів проходять у вихідні дні. Але іноді так хочеться розслабитися під час тих уроків. До карантину це було зробити набагато простіше, адже ніяких обмежень по кількості учасників заходу. Ось влаштовували на перервах прямо у вестибюлі різноманітні активності. Тепер – це проблема. Нам прийшлося довго думати, як реалізувати наш проєкт.

Отже, погодивши місце та технічні моменти проведення (кількість учасників, перерви між відвідуваннями) ми взялися до роботи.

Головна мета нашого проєкту – ознайомити дітей з палітрою людських емоцій, необхідністю вміти розпізнавати та називати власні емоції, вміти ними керувати, а також вчитися розпізнавати емоції інших.

Не секрет, що накопичення негативних емоцій сприяє погіршенню не лише психічного, але й фізичного самопочуття.

Ми навели дітям примітивний приклад із чашкою з-під чаю: якщо після випитого чаю чашку просто ополоснути, то на ній залишиться темний наліт. Якщо чашку використовувати знову й знову – наліт ставатиме темнішим і міцнішим. Для того, щоб цього не відбувалося – чашку слід відчищати від наліту, як тільки-но він там з’явився. Так само з негативними емоціями.

Щоб діти могли орієнтуватися у великій кількості емоцій на нашому ярмарку було облаштовано наступні локації:

«Емоційний крокодил» - учні, не дивлячись, мали витягти емоцію та показати її так, щоб інші могли вгадати. Старшокласники навіть придумали три рівні цієї гри.

«Дзеркало» - дитині пропонувалося подивитися перелік емоцій та показати одну з них. Інші мали спочатку відгадати цю емоцію, а потім повторити за гравцем так само, як наче вони дивляться у дзеркало. Потім поділитися враженнями – чи вдалося відчути ту саму емоцію. Якщо ні, то пропонували показати свій варіант тієї чи іншої емоції.

«Фотокрос емоцій» - діти обирали із запропонованих емоцій ту, яка їм більше до вподоби і робили фото з відповідною емоцією. Потім фото показували іншим учасникам і запитували «Чи вдалося передати дитині цю емоцію?»

Коли дитина не знала як передати ту чи іншу емоцію – старшокласники наводили приклади ситуацій.

Під час роботи на цих локаціях вони також ставили дітям наступні запитання:

Чи переживав ти таку емоцію?

Коли саме ти переживав таку емоцію?

А коли люди можуть переживати таку емоцію? (якщо таку емоцію дитина не переживала, але знає, що вона є)

Наступні локації, які були облаштовані на нашому «Ярмарку емоцій» давали можливість висловити свої емоції за допомогою таких видів арт-терапії: малювання, кляксографія, пісочна терапія, терапія із сіллю та виплеснути вкрай негативні емоції пропонували за допомогою проштрикування пінопласту зубочистками.

Отже, локація «Картина не маслом». Дітям пропонувалося скинути негативні емоції, для цього слід зубочисткою штрикати шматок пінопласту. Тут можна було спостерігати різні види емоцій, від суму до люті, коли діти шпигали так, що крихти пінопласту розліталися в різні боки. Потім дітям пропонувалося на поштриканому шматку пінопласту намалювати за допомогою маркера образ своїх негативних емоцій, з чим вони будуть асоціювати їх у майбутньому.

На локації «Кольоровий настрій» - пропонувалося намалювати малюнок виходячи із свого настрою та палітри кольорів, що відповідає конкретній емоції.

На локації «Пісочна терапія» - учні мали можливість релаксувати малюючи на піску, просипаючи його скрізь пальці, виготовляючи пасочки з кінетічного піску або ж жбурляючи його у піддони.

Тут же діти могли зробити пляшечку бажань з кольорової солі. Підбираючи ретельно кольори для свого бажання – діти отримували неабиякий терапевтичний вплив.

Локація «Кляксографія». Знову ж таки, використовуючи палітру кольорів емоцій діти видували свої емоції трубочкою для коктейлю, а потім дооформлювали за допомогою фломастерів.

Висока ефективність, простота використання, цікаві вправи, позитивні емоції та гармонізація особистості через самовираження та самопізнання - все це ми побачили під час реалізації нашого проєкту.

Та що там говорити, ми самі із великим задоволенням помалювали, поштрикали, покривлялися.

СЗОШ І-ІІІ ступенів №5 ім.Л.І.Бугаєвської


54 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page