top of page

Міжнародний день грамотності



Бути грамотним – тепер модно!

Бути грамотним – тепер круто!

Бути грамотним – це сучасно!

Під таким девізом пройшов учорашній навчальний день у СЗОШ І-ІІІ ступенів №5 ім.Л.І.Бугаєвської.

8 вересня – Міжнародний день грамотності. Це один із тих міжнародних днів, що відзначаються в системі ООН. Починаючи з 1966 року ЮНЕСКО намагається привернути увагу суспільства й мобілізувати міжнародну суспільну думку до проблеми грамотності у всьому цивілізованому світі.

Розповсюдження грамотності – це одна із головних сфер діяльності ЮНЕСКО, починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 році. Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності , що відбулася у Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня Міжнародним днем грамотності та відзначати його щорічно у всьому світі.

Тож сьогодні, щоб ніхто не залишився осторонь від здобуття освіти, країнам та державам потрібно збагатити та трансформувати навчальні простори за допомогою інтегрованого підходу до навчання школярів. Цього року Міжнародний день грамотності відзначався в усьому світі під гаслом: «Трансформація навчальних просторів грамотності».

«Ви вважаєте себе грамотною людиною? Впевнені? Чи страшно бути неграмотним? А що таке взагалі грамотність?», - саме із таких проблемних питань розпочинали свої уроки вчителі української мови та літератури Дудчак Л.І., Васильєва О.С., Дерій О.Г., Д”яченко Ю.М., Печонкіна Л.А., Рашина О.В., Шуть Н.П. Педагоги провели низку тематичних уроків: «Вчимося бути грамотними», «Правильно – неправильно»; різноманітних лінгвістичних ігор: «Упіймай слово», «Слово до слова – яка твоя мова»; мовні турніри: «Твоя грамотність - запорука успішного майбутнього України», «Національний скарб – знання».

Учителі історії Скрипник С.М. та Великодна В.І. наголошували, що в Україні триває війна, яка відібрала можливість у багатьох дітей нашої країни якісно навчатися і розвиватися, щодня нівечаться й знищуються школи, бібліотеки, різні освітні установи, втрачаються простори для навчання та здобуття освіти. А тому сьогодні, як ніколи, варто використовувати щонайменшу можливість для здобуття знань.

Учителі зарубіжної літератури Кобіцька Н. М. та Стариніна Є.О. звертали увагу на те, що у період пандемії та після її закінчення майже 24 мільйони школярів світу можуть не повернутися до формальної освіти. А тому читання книг активізує творче мислення, сприяє підвищенню грамотності.

Використовуючи різноманітні технології навчання, учителі початкової школи Кобеляцька О.А., Краснова Н. В., Паламарчук С.Ю., Юхименко І.В., Єрмачкова О.Р., Чернишова В.В. разом зі своїми учнями відзначили цей день найрізноманітнішими іграми, конкурсами, квестами, уроками мудрості від тітоньки Сови, які сприяли підвищенню грамотності, давали можливості учням збагнути, що навчання – це не тільки праця, а й насолода.

Завершальним етапом кожної бесіди, кожного проведеного уроку чи заходу були висновки:

Щоб знайти престижну роботу, бути конкурентно спроможними на ринку праці вкрай необхідно бути людиною грамотною.

Грамотність – це ефективність використання інформаційних даних, здатність постійно знаходити комунікаційні напрямки, комунікабельність, вміння працювати в команді, здатність творчо та інноваційно підходити до вирішення поставлених завдань, а також критичне мислення.

Грамотність передусім характеризує інтелігентну й освічену людину.

10 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page