top of page

Учнівська рада школи запускає флеш моб #коли_всі_вдома_сімейні_традиції_СЗОШ5

Обновлено: 30 июн. 2020 г.



Нинішній карантин викликає протиріччя у багатьох людей, але одне залишається очевидним: ми проводимо разом набагато більше часу, ніж до цього. Чи не привід відродити або започаткувати сімейні традиції?

Пропонуємо зробити спільне сімейне фото, яке відображає ідею нашого флешмобу, розмістити на своїх сторінках у соціальних мережах з хештегом #коли_всі_вдома_сімейні_традиції_СЗОШ5.


Якщо не знаєте що саме фотографувати, які традиції започаткувати, сподіваємось вам допоможе матеріал розміщений нижче

В кожній родині є свої традиції, ритуали, звичаї, що створюють свою сімейну мікрокультуру. Це не обов'язково щось грандіозне, це може бути щось дріб'язкове, як правила щоденної спільної сімейної вечері або спільного недільного сніданку, особливі сімейні рецепти, жарти, різновиди відпочинку.

Наявність сімейних традицій свідчить про те, що родина згуртована, а брак якихось спільних способів сімейної взаємодії, своєю чергою, свідчить про те, що сім'я роз'єднана, немає почуття спільності в її членів.

Участь у сімейних традиціях і ритуалах несе багато важливих функцій для нас, навіть якщо ми їх не усвідомлюємо. Ці традиції зміцнюють почуття цілісності маленького колективу — родини, поглиблюють взаємини між її членами, створюють упевненість і відчуття неповторності домашньої атмосфери. Саме тому сімейні традиції виконують дуже велику роль в існуванні родини.

Звичаї та ритуали сім'ї — неймовірно важливий чинник стабілізації сімейної системи, що зміцнює родину й зменшує тривогу її членів, дозволяє кожному почуватися частиною чогось великого й рідного.

Спільна вечеря

Як часто ви сідаєте обідати чи вечеряти разом, у колі родини? У сучасному шаленому ритмі ми звикли постійно поспішати, купувати фаст-фуд і перекушувати поспіхом. Крім того, діти ростуть, у них з’являються свої друзі та інтереси, а батьки можуть затримуватися на роботі чи ходити на зустрічі, тренування. Тож спільна вечеря в багатьох сім’ях стала радше винятком з правил, ніж доброю традицією. До того ж, дуже часто, навіть збираючись разом, члени родини займаються своми справами або сідають перед телевізором і гортають стрічку новин. На жаль, такий спосіб проведення часу з близькими став нашою реальністю. Нам катастрофічно не вистачає часу спілкування в родині, й наші діти все більше починають від нас віддалятися.

Спільний рецепт

Якщо, приміром, у родині з покоління в покоління передається свій особливий рецепт, то, готуючи великодню випічку самостійно, всі члени родини відчуватимуть незримий зв'язок поколінь. А це відчуття дає дуже багато сили, відчуття опори, підтримки. Особливо в наш час, коли все таке інтенсивне, швидкоплинне, мінливе.

Спільне приготування їжі

Так ви зможете залучити дітей до нової для них діяльності і невимушено поспілкуватися з ними.

Але ваша кухня має сприяти тому, щоб залучити кожного члена сім’ї до готування. Перш за все, спеціалісти радять придбати великий зручний стіл, за яким всі зможуть розміститися. Не забудьте і про зручні стільці для комфортного сидіння.

До слова, кожні вихідні можна влаштовувати День національної кухні. Так ви не лише зможете спробувати різні страви, а й разом з дітьми дізнаєтеся культурні особливості інших країн.

У кожній національній кухні знайдеться декілька страв, які легко приготувати: в італійській — безліч варіантів піц і пасти, в мексиканській — такос і тортілья з начинками, в англійській — м’ясні пироги та пудинги, в японській — суші і роли (діти обожнюють їх робити!).

Можна також спробувати створити сімейну кулінарну книгу.

Записуйте на окремих аркушах рецепти всіх страв, які ви готуєте, а потім, в кінці місяця, вибирайте і заносьте у книгу найцікавіші. Можете супроводжувати тексти нотатками: коментарями дітей, асоціаціями дорослих. Можна також вклеювати туди смішні фотографії, зроблені під час процесу приготування.

Вечірне чаювання

Якщо у будні вам важко зібратися разом на вечерю (не будуть же діти сидіти голодними й чекати тата до восьмої вечора), можна вечеряти окремо, а за столом невимушено поспілкуватися, смакуючи новий сорт чаю чи куштуючи фрукти.

Спільні ігри

Дитячі ігри можуть стати також сімейною традицією у колі сім’ї. Будь-яке свято, будь-яке дозвілля можуть супроводжувати різні види ігор, у яких беруть участь не лише діти, але й дорослі. Ігри з дітьми є обов’язковим компонентом щасливого, життєрадісного дитинства, створювати і організовувати яке є одним із головних обов’язків дорослих.

Під час ігор з дітьми дорослий має повністю належати дитині, відклавши на цей час свої важливі дорослі справи, бо що може бути важливішим за щасливе дитинство! Дитині вкрай необхідна людина, яка уміє і порадіти разом із нею, і посумувати. Така увага окрилює дитину і вона спішить до дорослого, щоб поділитися своїми враженнями, щоб ще і ще раз пережити позитивні емоції, або розрадити своє «горе». Традиції можуть бути самими звичайними, але саме вони зроблять кожну сім’ю особливою і незвичайною. У кожної буде своя родзинка.

Сімейний фотоальбом

Як давно ви переглядали сімейний фотоальбом?! Та чиє він у вас взагалі адже нині все знаходиться у цифровому форматі?

Перегляньте фото, пригадайте події, зображені на світлинах. Пориньте в ті часи.

Якщо у вас немає фотоальбому з друкованими фото, створіть на комп’ютері окрему папку, збережіть туди усі найкращі фото з вашого архіву, а коли скінчиться карантину дайте собі слово все це роздрукувати і створити справжній сімейний фотоальбом, який можна погортати, привезти до бабусі, показати друзям, а колись онукам.

Здоровий спосіб життя

Він також може бути сімейною традицією. Уся родина може виходити на пробіжку, грати у футбол чи баскетбол (після карантину), а поки що влаштовувати фізкультурні п’ятихвилинки у квартирі, обливатися холодною водою, говорити «ні» майонезам, чипсам і соленим магазинним сухарикам.

Спільне прибирання, хоббі, створення листівок, декору, подарунків, тощо. Ідей безліч! Творіть!

359 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page